De Dierenwinkel van Zandvoort


telefoon: +31 (0)23- 573 88 08 emal :  info@dedierenwinkel.info

over de fret

EEN FRET ALS HUISDIER

Waarom een fret als huisdier ?

Een fret is een heel vrolijk en speels diertje, het blijft tot op hoge leeftijd speels en uitermate nieuwsgierig. Het maakt geen lawaai en slaapt grote delen van de dag.

Een fret is een klein en gemakkelijk hanteerbaar diertje en vergt weinig onderhoud.

Een fret stinkt (in tegenstelling tot de gebruikelijke vooroordelen) niet. Behalve in de zeldzame gevallen als de anaalklier geleegd wordt. Een fret wordt vrij oud: 8 tot 10 jaar. Het gemiddelde ligt meestal iets lager. Een fret is bij goede opvoeding grotendeels zindelijk. Het diertje heeft een hoog knuffelgehalte. Het kan goed samen met een kat of een hond gehouden worden. Een fret hoeft niet uitgelaten te worden, maar dat kan wel.

Waarom geen fret?

Een fret moet samen met tenminste een soortgenoot gehouden worden. Een fret vraagt veel aandacht als hij wakker is en een oplettend baasje. Een fret moet elke dag (7 dagen per week, 365 dagen per jaar) enige uren buiten de kooi kunnen spelen.

Een fret heeft een specifieke geur. Een fret moet opgevoed worden. Een fret laat zich niet dresseren en leert geen kunstjes. Een fret heeft een eigen willetje.

Het dier is niet geschikt voor kleine kinderen. Het kan niet samen met knaagdieren en vogels gehouden worden. Een fret moet elk jaar ingeënt worden en moet ook worden gecastreerd.

Waar u ook aan moet denken Bent u niet allergisch voor huisdieren Is een huisdier toegestaan in uw huis Heeft u voldoende ruimte voor een grote kooi.

Een fret is zoals gezegd heel speels en nieuwsgierig, dit houdt in dat een fret altijd overal in, achter of onder zal proberen te komen. U zult uw huis moeten aanpassen aan de fret. U moet voorkomen dat een fret achter of in de oven of koelkast kan komen. Van onderuit de zitting van een stoel verkennen is voor een fret de gewoonste zaak van de wereld.

Een fret graaft graag, uw planten zijn dan ook niet veilig, een fret graaft ze uit en dat is niet af te leren. Ook krabben aan de vloerbedekking (graven) zal een fret niet afleren.

Een fret moet elke dag een paar uur buiten de kooi spelen, dit houdt in dat u tijdens een weekeindje weg of vakantie de fret ergens onder moet brengen. Een fret meenemen op vakantie stuit op problemen: weglopen, extra inentingen en hoge temperaturen.

Een fret moet dagelijks onderhouden worden, de frettenbak moet twee maal per dag verschoond worden. De slaaplappen moeten enige malen per week vernieuwd worden. Eten en drinken geven, aandacht geven. Regelmatig moeten de nagels geknipt en de oren schoongemaakt. Fretten kunnen last krijgen van vlooien, oormijt en andere parasieten.

Opvoeding en verzorging

Over deze twee onderwerpen is zeer veel te vertellen, vooral omdat de meningen uiteen lopen, net zoals de geaardheid en de karakters van de fretten onderling uiteen lopen, zal elke eigenaar van fretten zijn of haar oplossingen voor problemen kunnen vertellen.

Mijn fret vindt dat toch zo'n geweldig leuk speeltje. Ja hoor, maar mijn fret kijkt er niet naar om. Er is geen fret gelijk, ze hebben allemaal hun eigen trekjes en eigenaardigheden. Daarom, wat voor de ene fret geweldig werkt, heeft geen effect op de andere fret, bedenk dat bij de tips die op deze pagina's gegeven worden. Gelukkig zijn er wel overeenkomsten en zijn er richtlijnen te geven voor de verzorging en opvoeding van fretten. Maar als blijkt dat een tip niet lukt: probeer iets anders en deel het resultaat met andere fretten liefhebbers!

Een fret is een gezelschapsdier en heeft behoefte aan aandacht, veel aandacht.

Wij als hardwerkende mensen kunnen dat vaak niet opbrengen, we willen ‘s avonds rustig naar onze geliefde soap kijken en niet over de grond liggen rollen met de tanden van een fret in onze neus. De fret vindt dat laatste echter het ultieme genot, dus zorg voor een speelkameraad. De fretten die je in huis haalt kun je het best laten “helpen “, voor een vrouwtje is het zelfs een must. Dit heeft als voordeel dat de frettenlucht, vaak als stank aangeduid, zal verminderen. Mannetjes worden in de paarperiode niet zo onverdraagzaam en vrouwtjes zouden dood kunnen gaan als ze niet gedekt werden.

Hier en daar hoor je ook verhalen dat de anaalklier, dat is het orgaan dat in angst een sterke geur veroorzaakt, operatief verwijderd kan worden. Echter dat is hier in Nederland verboden, het brengt te veel risico voor de fret met zich mee. Alleen als het de gezondheid van het dier ten goede komt wordt overwogen om de anaalklier te verwijderen.

Een fret heeft een sterke lijflucht, maar de meeste geurtjes komen van de lappen, kussens en hangmatten waarin ze liggen te slapen, vervang die enige malen per week.

De gezondheid van de fret

Een fret als huisdier dat houd in, net als bij elk ander dier, dat u voor het dier dient te zorgen, het hem of haar zo goed mogelijk naar de zin maken.

Dat is voor de ene diersoort eenvoudiger dan voor de ander. Belangrijk is dat u weet wat het dier verlangt. Alleen dan blijft het dier gezond. Een gezond dier wordt minder snel ziek en waarschijnlijk valt een afwijkend gedrag sneller op als u meer betrokken bent met het dier.

Omdat de fret niet zo'n algemeen huisdier is, hebben de meeste dierenartsen geen ervaring met deze dieren. Dit kan heel gevaarlijk zijn. Verkeerde voorlichting en verkeerde behandeling zijn het gevolg.

Zorg dat u een goede betrouwbare dierenarts vindt, dit kan in houden dat u een paar steden verder op moet gaan. De fretten vereniging "Frettig gestoord" kan u helpen aan adressen, de leden hebben immers ervaring met dierenartsen.

Toch als uw fret ziek wordt, ga dan direct naar een dierenarts. Een fret is een sterk en taai dier, het zal niet snel ziek worden, toch heeft het last van een aantal kwalen.

Bevattelijk voor hondenziekten is er een van en een griepje krijgen is voor een fret zeer eenvoudig, een lekkere knuffel van het baasje(bazinnetje) is voldoende.

Een gezonde fret

Een kerngezond dier is levendig, actief en beweeglijk. De vacht glanst en voelt lekker zacht aan. De fret is nieuwsgierig, speels en toont belangstelling voor de omgeving.

Zijn ogen zijn helder, en goed open. Zijn neus is vochtig en koel. De ontlasting van de fret ligt vaak in een krulletje en ziet eruit als een lang drolletje, donker van kleur.

De urine is helder en lichtgeel van kleur. De oren dienen schoon te zijn. Het dier moet goed eten en drinken en als het zich voortbeweegt moet dat evenwichtig gaan.

Bij een zieke fret ontbreken een of meerder van de boven genoemde symptomen, let dan een beetje beter op. Is het dier warmer dan normaal (normaal is tussen 38,5 en 38.8 graden Celsius). Na druk en lang spelen kan dat wel oplopen tot 40 graden, maar dat is dan niet zo erg, net als een versnelde ademhaling (die ligt tussen de 30 en 40 keer per minuut) na het spelen, dat moet echter wel snel weer naar normale waarde zaken.

Let bij twijfel ook goed op het eetgedrag, heeft het diertje de laatste dagen normaal gegeten, wat heeft hij gegeten en hoeveel gedronken? Braakt de fret, en zit daar bloed of slijm in of alleen maar de laatste maaltijd? Voelt de buik normaal aan en is die niet opgezet. Komt er iets uit de anus, penis of vulva? Uitwerpselen, diaree zo ja, bloederig, waterig of heeft het dier juist geen ontlasting?

Let op deze dingen en geef dit soort gegevens door aan de dierenarts.

Wacht bij symptomen niet te lang om naar een dierenarts te gaan, de fret is en taai beestje en kan zijn ziekte goed verborgen houden, gaat hij zich toch ziek gedragen, dan is het meestal zo dat het dier al flink ziek is. Goed opletten blijft geboden, maar dat geldt natuurlijk voor alle dieren.

Leer naar uw fret te kijken en het normale gedrag te herkennen, een afwijking valt dan sneller op.