De Dierenwinkel van Zandvoort


telefoon: +31 (0)23- 573 88 08 emal :  info@dedierenwinkel.info

Uw nieuwe hondje


Eigenaar zijn van een hond is een dankbare en leerrijke ervaring..Net als baby’s vragen puppy ’s veel tijd en aandacht, vooral de eerste maanden van hun leven. De gewoonten die ze aanleren en de dingen die gebeuren tijdens die cruciale periode hebben een invloed op hun gezondheid, hun karakter en hun aard tijdens hun volwassen leven. Een hondje dat met geduld, zorg en liefde wordt grootgebracht, zal opgroeien tot een gelukkig en goed aangepast lid van het gezin.


Welkom thuis


Een  nieuwe hond in huis is een opwindende ervaring voor alle huisgenoten. Voor het dier zelf kunnen de

eerste momenten in een nieuwe omgeving overweldigend en angstaanjagend zijn.

Uw huis is vreemd voor hem en brengt hem van zijn stuk omdat hij de steun van zijn moeder en zijn broertjes en zusjes moet achterlaten. U kunt echter die aanpassing vergemakkelijken door de komst van het hondje voor te bereiden.

Uw hondje heeft een hoekje voor zichzelf nodig. In het wild leven wolven en vossen in holen. Jonge honden hebben ook graag de veiligheid van een “ hol “.Een bench is daarvoor ideaal.

Een bench is ook een uitstekend middel om uw hond zindelijk te maken en kan worden gebruikt als draagbaar huis als u uw hond mee wilt meenemen op reis.

Zet de bench op een rustige warme en tochtvrije plaats. Respecteer de privacy van uw hond als hij in zijn

“ hol “ ligt. Zorg ervoor dat niemand hem stoort of plaagt.

Probeer hem nooit uit zijn bench te trekken of hem ernaar te verbannen als straf.

Zijn bench is zijn huis en daar zou hij zich veilig en ontspannen moeten voelen.


De eerste nacht thuis


Bijna alle hondjes janken de eerste nacht in hun nieuwe huis. Het is normaal dat ze in het begin heimwee naar hun moeder hebben en hun nestgenoten. Meestal stopt het janken na een paar nachten, het roepen van de moeder heeft immers geen zin, ze komt niet.

Let op dat de hond niet voor u gaat bepalen wanneer u uit bed komt om hem te troosten.


Honden willen graag kauwen


Dat puppy ’s willen kauwen en bijten is heel normaal. Het verlicht de pijn in hun tandvlees als ze tanden

krijgen. Wolven gaan direct na een maaltijd altijd ergens op kauwen.

Door het kauwen worden endorfines aangemaakt. Deze endorfines geven naast een gevoel van rust ook een vermindering van angst en agressie.

Kauwen kunt u uw hondje laten doen op een kauwkluif, waarbij u het beste kunt kiezen voor een kauwkluif zonder voedingswaarde, zodat u het onbeperkt kunt geven.En u kunt uw hond een flostouw geven.Uiteraard dient de hond niet te kunnen / mogen kauwen op zijn speelgoed.



Maak uw huis veilig voor jonge honden


Jonge honden zijn zoals kleine kinderen. Zij exploreren en experimenteren graag. Daarom is het belangrijk dat alle mogelijke gevaarlijke dingen weggenomen worden uit de onmiddellijke omgeving van de hond.

Schoonmaakartikelen kunnen bijzonder giftig zijn, net als vele alledaagse huisplanten en bloembollen.

Kleine voorwerpen en speelgoed kunnen makkelijk ingeslikt worden. Chocolade kan voor uw hondje dodelijk zijn !

Naast een bench en/of mand heeft uw hondje behoefte aan speelgoed ( om samen met de baas mee te spelen, er zijn diverse leerzame speeltjes te koop ).

Ook heeft uw hond zijn eigen voer en drinkbak nodig.


Hoe maakt u uw hondje zindelijk ?


Het zindelijk maken van uw puppy begint op het ogenblik dat hij bij u thuis komt. Vergeet niet dat voorkomen veel gemakkelijker is dan genezen. Een positieve aanpak waarbij goed gedrag beloont wordt  verkleint de kans op een ongelukje.

Zorg eerst voor routine. Bepaal vaste tijdstippen voor maaltijden, oefeningen, speeltijd buitenshuis en voor het slapen.Dat maakt niet alleen het gedrag van uw puppy beter voorspelbaar ; het zal bovendien uw puppy leren om uw gedrag beter te voorspellen. Als uw hond weet wanneer hij naar buiten kan, dan zal hij veel gemakkelijker binnen willen blijven dan wanneer hij absoluut niet weet wanneer het “ zijn “ tijd is. Het zelfde geldt voor de voeding en de oefeningen.

Puppy’s worden geboren zonder darmflora en dienen dus door de fokker tenminste twee weken te worden gevoed met een rauw vleesproduct op basis van pens.Als de fokker dit heeft nagelaten dan dient u zo snel mogelijk zelf vers vlees aan uw puppy te geven.

Een gezonde darmflora voorkomt spijsverteringsproblemen en diarree en draagt bij aan het sneller zindelijk worden van uw puppy.


Een aai over de kop doet wonderen


Beloon uw puppy als hij zich goed gedraagt in plaats van te straffen als hij de fout ingaat. Wees niet zuinig met

uw enthousiasme als hij buiten plast of poept. Puppy’s willen heel graag hun nieuwe baas plezieren en reageren veel sneller op aanmoedigingen dan op straf.

Als uw puppy toch de fout ingaat binnenshuis, zorg dan dat u dit grondig reinigt met een neutraliserend

product, anders is de verleiding groot om in herhaling te vervallen ( producten zijn te koop in de dierenwinkel).

Gebruik de bench als hulpmiddel om uw puppy zindelijk te maken, een pup zal namelijk vermijden zijn eigen huis te bevuilen.

Er zijn benches in de handel met een handig verdeelschot, zodat u de bench op maat kunt maken voor uw puppy en de grootte van de bench dus meegroeit met uw puppy.


Hoe uw hondje te voeden ?


De juiste voeding speelt een vitale rol tijdens de belangrijke groeiperiode in het leven van een hond.

Er zijn diverse voeders in de handel ; Droge brokken, zowel geperst als geëxpandeerd ; Blikvoer en Diepvriesvoeding. Meestal geeft de fokker of vorige eigenaar van uw hond voeding mee. Zoals eerder

aangegeven is vers vlees op basis van pens essentieel voor uw hond. Nadat er is gezorgd voor een goede basis kan uw hond in principe alles eten, hij stamt immers af van een wolf, en die eet in de natuur ook alles wat er op zijn pad komt.

In de natuur is er geen verschillend voedsel aanbod voor puppy’s, volwassen honden en senioren, diverse voedingproducenten willen ons doen geloven dat er wel degelijk verschil is en als u wilt kunt u daar in

meegaan.

Wat bovenaan blijft staan is dat u ten allertijden dient te voeden met uw oog en goed in de gaten

moet houden of uw hond gelijkmatig groeit en vooral niet te snel groeit.

De aanbevolen hoeveelheden op de verpakking van hondenvoer zijn slechts richtlijnen.

De behoefte staat immers in rechtstreeks verband met het verbruik, en dat is echt voor iedere hond verschillend.


Voedsel : wat wel en wat niet ?


Zorg dat uw hond altijd vers water heeft ( er zijn waterbakken in de handel met stromend water en een filter, voor als u een “ lastige “ drinker heeft, echter katten hebben daar vaker “ last “ van ).


Laat de hond op een rustige plaats eten, waar hij alleen is.


Voer de hond op vaste tijden, puppy’s meerdere maaltijden per dag, volwassen honden 1 of 2 maaltijden per dag, voer nooit voor de wandeling, bedenk dat de wolf eerst moet jagen alvorens hij beloond wordt met een prooi.


Laat uw hond nooit zoveel eten als hij wil, bedenk wel dat de behoefte in de winter groter is dan in de zomer ( denk aan uw stamppot s’winters en salade in de zomer )


Een hond met een gezonde darmflora kan gerust verschillende soorten voer aan, geef regelmatig vers vlees aan uw hond zodat de darmflora onderhouden wordt.


Met de pot mee eten wordt door voedingfabrikanten afgeraden ( want dan verkopen zij minder ) maar kan over het algemeen geen kwaad, wat goed is voor u is over het algemeen ook goed voor uw hond.

Te sterk gekruide producten zijn niet aan te bevelen.

Zout is een prima smaakstof en heeft als bij-effect dat uw hond meer zal gaan drinken, en is dus – ondanks de wildwest verhalen – geen slechte grondstof ( mits met mate ).


Ga voor voedingadvies niet naar Uw dierenarts, maar liever naar de dierenwinkel.

Dierenartsen hebben tijdens hun studie nauwelijks iets geleerd over voeding en hebben meestal alleen maar een paar merken dieetvoeding op de plank staan.

In de dierenwinkel kunt u kiezen uit diverse merken en kunt u rustig alle merken met elkaar vergelijken.

Ook kunt u veel informatie halen via het internet. De meeste hondenrassen zijn op het internet te vinden en op forums kunt u ervaringen van andere hondenbezitters lezen.


Hoe Uw hondje te verzorgen?


Een nette verzorgde hond zit letterlijk en figuurlijk beter in zijn vel. Verzorgen stimuleert de natuurlijke oliën in de huid die de vacht doen glanzen. Als u de vacht regelmatig borstelt, verwijdert u de dode haren en vuil en vermijdt u huidproblemen.

In de zomer vermindert u door goede verzorging de kans op vlooien en teken.

Bovendien is het van psychologisch belang.Door uw hond te verzorgen toont u aan dat u om hem geeft.


Alle honden moeten regelmatig worden verzorgd. Honden met een zachte vacht hebben 2 a 3 keer per week een borstelbeurt nodig, honden met een dikkere vachten moeten bijna dagelijks geborsteld worden. Het grootste deel van de verzorging kunt u als eigenaar zelf doen, en uiteraard kunt u uw hond naar de trimsalon brengen.


Uw hondjes ogen en oren verzorgen dient deel uit te maken van de dagelijkse verzorging, reinigingsmiddelen zijn te koop in de dierenwinkel. Verschillende hondenrassen hebben verschillende soorten oren en moeten daarom anders behandeld worden. Honden met slaphangende oren, vooral degene waarbij in het oorkanaal veel haar groeit ( bijv. Poedels) moeten vaker verzorgd worden. Haar in het oor houdt vochtigheid vast, wat kan leiden tot problemen met schimmel of oormijt.

Een oplossing daarvoor is het haar plukken en het aangetaste oor behandelen met een speciaal

product ( te koop bij de dierenwinkel ).Over het algemeen vragen rechtopstaande oren niet zoveel aandacht.Regelmatig het vuil verwijderen uit de ooropening zou moeten volstaan.


Als u uw hond verzorgt zou u ook regelmatig de nagels moeten knippen, nagels groeien – net als bij ons – voortdurend.

Als u van jongs af de nagels regelmatig knipt zal de hond het sneller makkelijker toelaten. Gebruik hiervoor een nagelschaar die speciaal voor honden bedoelt is ( te koop in de dierenwinkel ).Knip liever wat vaker de nagels van uw hond een klein beetje, te lang wachten kan ingroeiende nagels als gevolg hebben. Uiteraard kunt u ook de nagels laten verzorgen door de hondentrimster.

De meeste honden vinden het prima om gewassen te worden, zeker als u daar als puppy al mee begint.

U mag de hond zo vaak wassen als u wilt, mits u het doet met speciale hondenshampoo. Voor honden met langere vachten bestaat er speciale shampoo, evenals voor en witte en zwarte honden.

Ook is er conditioner om klitvorming te voorkomen.


Gezondheid en preventieve verzorging


Goede voeding en regelmatige verzorging zijn van belang voor de gezondheid en het welzijn van uw hond. Puppy’s moeten bovendien regelmatig worden onderzocht op parasieten in en op het lichaam. Honden kunnen in en op hun lichaam verschillende parasieten herbergen. De parasieten in het lichaam zitten in het spijsverteringskanaal, in het bloed of in de organen. Ze zitten aan de huidoppervlakte en kunnen huidirritatie veroorzaken.

Regelmatig wassen en borstelen en regelmatig uw hond een rauw product met pens geven, waardoor de darmflora optimaal blijft, zorgt ervoor dat de weerstand van uw hond optimaal is. en van de redenen waarom de parasieten hun gang kunnen gaan is de beperkte weerstand van veel honden, wat o.a komt doordat de meeste honden dagelijks uitsluitend steriele voeding krijgen.

Ontwormingsmiddelen en antivlooien producten kunt u in de dierenwinkel kopen. Zodra er een nieuw bestrijdingsmiddel op de markt komt, wordt dat de eerste paar jaren uitsluitend verkocht door de dierenartsen, pas als er bewezen is dat er geen negatieve bijeffecten zijn, komen de producten in de vrije handel en kunt u ze dus kopen in de dierenwinkel. Dat betekent dat alles wat u in de dierenwinkel kunt kopen zich al heeft bewezen en zolang het nog bij de dierenarts ligt zijn we daar nog niet zeker van.


Hoe maakt u uw hondje sociaal ?


Uw puppy sociaal maken is een belangrijk deel van zijn opvoeding. Ontwikkelingspsychologen hebben aangetoond dat kinderen en jonge dieren tijdens het opgroeien “ kritieke “ fases doorlopen. De belangrijkste bekwaamheden die een puppy moet hebben, beïnvloeden zijn vermogen om betrouwbaar te reageren in verschillende omstandigheden, in het bijzijn van mensen of andere dieren.

De ervaringen van een puppy tijdens  zijn eerste maanden zijn van invloed op zijn stabiliteit, zijn vertrouwen en zijn temperament als volwassen hond.

Het sociaal maken begint zodra de pup bij u thuis komt. Ga er mee wandelen in de buurt zodat hij mensen ontmoet, auto's ziet en verschillende geluiden hoort. Stel hem voor ( onder supervisie ) aan kleine kinderen en laat hem er voorzichtig mee spelen. Neem uw hondje mee voor een kort ritje met de auto, om hem voor te bereiden op langere tochten. Ga er mee wandelen in een druk stadscentrum, zodat drukte en veel mensen gewoon wordt.

Besteed zoveel mogelijk aandacht aan uw puppy en stel hem bloot aan zoveel mogelijk verschillende interessante situaties.

Moedig hem aan om nieuwe dingen te onderzoeken. Een sociale pup zal later een gelukkige, extraverte hond zijn, die verschillende situaties aankan zonder agressief of bang te worden


Een hond is een roedel dier en heeft daarom behoefte aan duidelijkheid. Regelmatig zal hij u testen om te kijken wie nu eigenlijk de baas is. Als u uzelf of anderen laat bijten door de pup dan leert u hem dat hij de baas is, puppy's die zich enthousiast melden met een speeltje zouden moeten worden genegeerd. U bent immers degene die bepaalt waar, wanneer en waarmee er wordt gespeeld !!


Hoe ga ik om met het gedrag van mijn hond ?


Het gedrag van een hond is een fascinerend onderwerp, waar menig studie al op los is gelaten.

Nu bent u aan de beurt ! Observeer uw puppy en probeer zijn gedrag te begrijpen.

Aanvaard het feit dat hij zich instinctief gedraagt, in overeenstemming met de gedragsnormen van honden, tot hij de regels begrijpt die in de mensenwereld gelden.

Accepteer het feit dat het als eigenaar uw verantwoordelijkheid is om hem te tonen wat er van hem verwacht wordt. Aanvaard dat ongewenst gedrag niet de schuld van de hond is, maar het resultaat van onvoldoende training.

Wees vriendelijk en geduldig tegenover uw puppy. Vergeet niet dat uw puppy u zo verschrikkelijk graag wil plezieren !


Een hond is een van de gemakkelijkst te trainen huisdieren. Honden worden gebruikt om blinden te leiden, vee bij elkaar te houden, boodschappen achter de vijandelijke linies te brengen ten tijde van oorlog, voor de jacht, om misdadigers op te sporen en om drenkelingen te redden.

Geen ander dier staat zo ten dienste van de mens. Uw puppy heeft een ingeboren verlangen om voor u te werken en u te plezieren. Hij zoekt bij u leiding en gezag.

Leer uw hond om op bevel op om het even welk moment te gehoorzamen.. Wat uw puppy nodig heeft zijn eenvoudige bevelen ( liefst 1 lettergreep ) die hij gemakkelijk kan herkennen.

Wees consequent in uw  gedrag, dat verwacht u immers ook van uw hond. Geef de zelfde bevelen op de zelfde toon en met de zelfde gebaren ! Voor uw puppy zijn “kom “, “ kom hier ”en “ komhier ” drie verschillende bevelen.

In het begin zal u uw puppy moet tonen wat u bedoelt, mensentaal is voor de hond net zo onbekend als hondentaal voor u ! Geef bij het trainen nooit een bevel dat niet direct uitvoerbaar is.