De Dierenwinkel van Zandvoort


telefoon: +31 (0)23- 573 88 08 emal :  info@dedierenwinkel.info

Eliminatiedieet bij voedselallergie

Wanneer je een voedselallergie vermoedt, kun je een eliminatiedieet voeren. Hiermee kun je uitzoeken welke diersoorten wél geschikt zijn voor je hond of kat*, je gaat als het ware diersoorten elimineren.

Voedselallergie

Bij voedselallergie is je hond allergisch voor een eiwit. Dit ontstaat als de darmen niet in goede conditie zijn; als er sprake is van een zogenaamde 'lekkende darm'. In de darm zitten miniscule gaatjes om de voedingsstoffen door te laten, om het terecht te laten komen in het bloed. Bij een lekkende darm zijn deze gaatjes groter zijn dan ze horen te zijn en kunnen daardoor stukken eiwit doorlaten die niet volledig zijn afgebroken. Deze stukken eiwit worden door het lichaam gezien als ongewenste indringers en er worden stofjes op af gestuurd om deze indringers op te ruimen. Het eiwit in combinatie met deze afweerstofjes (immunoglobulines IgE), gaan weer een reactie aan waarbij onder andere histamine wordt aangemaakt. Histamine zorgt voor de allergieklachten. Als het eiwit van een bepaalde voedingsstof vaker in te grote stukken de darm wordt doorgelaten, gaat het lichaam deze 'indringers' onthouden en de allergie voor de desbetreffende voeding zal dan voor altijd bestaan. Waarschijnlijk speelt erfelijkheid een rol bij de gevoeligheid voor het ontwikkelen van een voedingsallergie en volgens websites van dierenklinieken kunnen zowel jonge als oude dieren een voedingsallergie ontwikkelen, waarbij 80% van de dieren voor het eerst symptomen krijgt als ze nog geen jaar oud zijn. Soms zien ze zelfs al symptomen bij dieren die nog geen half jaar oud zijn.

Klachten die op voedselallergie kunnen wijzen zijn:

- Huidklachten, zoals jeuk, kale plekken, overdreven schilferen, zwellingen

- Ontstekingen, zoals oorontsteking

- Problemen in maagdarmkanaal, zoals buikpijn, overgeven en diarree

Een andere oorzaak van klachten door voedsel kan een voedselintolerantie zijn. Dit is wat anders dan een voedselallergie, bij een voedselintolerantie speelt het immuunsysteem geen rol. De oorzaak zou een onvermogen zijn om een bepaalde stof uit de voeding te verteren. Een goed voorbeeld is een slechte reactie op melk, doordat de hond als hij ouder wordt het enzym lactase niet meer heeft, die de lactose (melksuiker) helpt verteren. Op een website over voedselintolerantie bij mensen worden deze verschillen genoemd met voedselallergie:

- de klachten kunnen per keer heel erg varieren, ook in ernst

- de klachten treden trager op, bij voedselallergie is er vrijwel direct reactie

- bij voedselintolerantie leiden alleen grotere hoeveelheden van het voedsel tot klachten

- voedselintolerantie verdwijnt als de betreffende voeding maandenlang niet wordt gegeten en komt weer terug wanneer het vaak gegeten wordt.

Wat is het eliminatiedieet?

Bij het eliminatiedieet ga je beginnen met één diersoort, een diersoort die je hond nog nooit heeft gehad, want dan kan er ook nog geen allergie voor opgebouwd zijn. Als je hond klachtenvrij wordt en blijft op dit diersoort, voer je er een diersoort bij. Op deze manier introduceer je steeds een nieuw diersoort en kun je ontdekken of je hond klachtenvrij blijft en dus of het diersoort goed is. Granen kun je het beste sowieso achterwege laten, omdat ook daar een allergie voor opgebouwd kan zijn en omdat granen geen goed effect op de darmen hebben. Ook in groenten zit eiwit waar je hond een allergie voor opgebouwd kan hebben, maar meestal is dit niet het geval. Je kunt de darmen ondersteunen door een goede probiotica.

Hoe doe ik het?

1. Kies een diersoort die je hond nog nooit gehad heeft en voer dit zes tot acht weken lang. Zorg ervoor dat het wel compleet is.

2. Zijn na de zes tot acht weken de klachten verdwenen en weggebleven? Introduceer dan een tweede diersoort. Zijn de klachten gebleven, kies dan een nieuw diersoort en begin opnieuw met alleen dit nieuwe diersoort.

3. Voer dit tweede diersoort twee weken lang en afhankelijk van het aanhouden/terugkomen/wegblijven van klachten kun je bepalen of het diersoort geschikt is om te voeren.

4. Ga ermee door tot je genoeg diersoorten hebt om compleet mee te voeren, dit wil zeggen minimaal vijf diersoorten waarbij het liefst ook een vette vissoort en ei. Lukt dit niet, omdat er maar weinig diersoorten zijn waar je hond goed op reageert, blijf dan alleen deze diersoorten voeren.

Wij hebben diverse smaken in huis om meteen met een eliminatie dieeet te beginnen !

Paard, Hert, Eend, Zalm, Konijn, Kalkoen en nog veel meer! De worsten zijn verkrijgbaar in worsten van 100 gram tot en met worsten van 1 kilo. Ook hebben wij snacks die prima in een eliminatie dieet passen.

Tips

- kies om te beginnen een diersoort die je hond nog nooit heeft gehad, er kan dan nog geen allergie voor opgebouwd zijn

- voer niets anders dan dit diersoort, je kunt wel als beloningssnoepjes/snacks gedroogde vleesproducten van de desbetreffende diersoorten voeren

- voer geen granen

- behandel pens als apart diersoort, want pens kan weer apart problemen geven: sommige honden kunnen bijvoorbeeld wel tegen rund maar niet tegen runderpens

IN ONZE WINKEL ZIJN ALLE VLEESSOORTEN VOOR EEN ELIMINATIE DIEET AANWEZIG !